9.1
4.5/5

Zelf Dibond verven

Alupanel en Dibond verven of coating is mogelijk, mits de voorbereidingen goed uitgevoerd worden. Bij platen die af fabriek een coating hebben, is het belangrijk dat de bestaande coating opgeruwd wordt. Je moet hierbij voorkomen dat er vet en vuil in de bestaande coatinglaag komt.

Dibond vs

Dibond verven en coaten

Dibond is een populair materiaal van aluminium composietpaneel dat vaak wordt gebruikt in reclameborden en panelen. Om Dibond te verven, is het belangrijk om eerst de oppervlakte grondig schoon te maken en te ontvetten. Vervolgens kan een geschikte primer worden aangebracht om de hechting van de verf te verbeteren.

Na het aanbrengen van de primer kan de Dibond worden geverfd met een verf die geschikt is voor metaaloppervlakken. Tot slot kan een transparante coating worden aangebracht om de duurzaamheid en bescherming van de verflaag te vergroten.

Voor Dibond platen die een geschuurd aluminium oppervlak hebben, moet het schuren in twee stappen gedaan
worden, om te voorkomen dat de geschuurde structuur door de coating heen schijnt – tenzij dit gewenst is,
natuurlijk.

Alubond | alucopal | Dibond

Dibond is eveneens een sandwichpaneel. Het betreft twee metalen laagjes welke verlijmd zijn met een kunststof binnenkern. Het plaatje is circa 4 mm dik. Meestal is het aluminium aan beide zijden voorzien van een topcoating. Veel van ons kennen dibond vanuit de fotoafdrukcentrale (foto op dibond). Het materiaal wordt gebruikt voor reclameborden, wegbewijzering, gevelbekleding etc.

Dibond is licht en makkelijk hanteerbaar

  • De topcoating is ongelooflijk glad. Schuren en
    ontvetten en voorzien van een goede geschikte hechtprimer is van groot belang.
  • Met dibond drager heb ik de nodige ervaring opgedaan.

Hechtprimer

Dibond is gewoonlijk reeds voorzien van een topcoating, echter, deze platen zijn spiegelglad daarom standaard met een hechtprimer behandelen.

Werkwijze

1. Schuur het oppervlak met waterproofschuurpapier + water. Kies een fijne soort die niet krast.
Maak het oppervlak met water schoon en inspecteer het visueel. Schuur zo nodig vergeten plekken.

2. Reinig en ontvet het oppervlak met keukenpapier en thinner.
Leg het materiaal vlak. Een stuk overlappend karton en enkele latten of schilderpiramides is handig voor het geval dat er verf langs de randen druipt.

3. Breng met de roller één of twee lagen hechtprimer aan.
De hechtprimer dient geschikt te zijn voor metaal (hechting).

4. Desgewenst kun je het oppervlak voorzien van een kleurlaag (imprimatura) met gebruik van olieverf.
Met toevoeging van alkyd medium (liquin original) droogt het wat sneller.

Waarom verven of coaten?

Het verven en coaten van Dibond biedt voordelen zoals aanpassingsmogelijkheden, verbeterde esthetiek, oppervlaktebescherming en vereenvoudigd onderhoud. Het maakt Dibond geschikt voor verschillende toepassingen en verlengt de levensduur van het materiaal.